Els Plans d’aprenentatge parteixen del que anteriorment coneixem al centre com a Plans de Treball. I aquests, en la seva definició són:
un document que recull les activitats acadèmiques que els alumnes fan durant una quinzena i que es pot allargar a tres setmanes a criteri del mestre.
Aquesta temporalitat ha d’estar fixada en el primer full del Pla d’aprenentatge.
Es tracta d'una Pràctica d'Innovació Pedagògica reconuguda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya des del curs 2019-2020.
L'objectiu principal de la nostra pràctica educativa és fomentar el respecte cap a l'alumne i el seu ritme d'aprenentatge segons els seus estats d'ànim o necessitats educatives, per afrontar una determinada tasca o altre, i afavorir la seva autonomia i iniciativa en la planificació i organització del seu procés d’aprenentatge.
Respectar que l'alumne treballi al seu ritme i segons els seus estats d'ànim per afrontar una determinada tasca o altre.
Afavorir la seva autonomia i iniciativa en la planificació i organització del seu procés d’aprenentatge.
Participació més activa de l’alumne perquè fent, s’aprèn. L’alumne esdevé el protagonista i disposa d'una participació molt activa en la regulació i desenvolupament del seu procés d’aprenentatge.
Augmentar la motivavió i l'autoestima ja que les activitats proposades estan orientades promoure la manipulació d’objectes, jocs didàctics, verbalització, relació amb coneixements ja apresos, continguts vinculats a fets i esdeveniments de la vida quotidiana, connexió amb els seus interessos,...
Personalitzar els aprenentatges a les necessitats de l ’alumnes i les seves capacitats individuals sense perdre de vista la seva integració i interacció amb el grup classe.
Activitats interdisciplinars.
Fomentar una interacció més activa entre mestre /alumne i alumne/alumne, la qual cosa fomenta l'idea de pertinença i confiança.
L'alumne com a protagonista del seu procés aprenentatge a través de l'autoavaluació i la coavaluació i l'ús de la rúbrica en paper i digital.
Facilitar l'accés digital, per capacitar a l’alumne en la gestió del seu aprenentatge, autoregulant-se i adquirint autonomia en la cerca d'informació i el desenvolupament de tasques a través d'eines EVA com és el Classroom, CoRubrics, etc.