Els Plans d’aprenentatge es tracta d'una Pràctica d'Innovació Pedagògica reconeguda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya des del curs 2019-2020 per l'etapa d'Educació Primària.
Es tracta d'una interpretació pròpia del mètode Dalton, on es proposa un procés d'aprenentatge força individualitzat on cada estudiant treballa al seu propi ritme i on se li atribueix l'autonomia i la responsabilitat sobre el seu propi procés d'aprenentatge.
Amb aquesta proposta metodològica el que promovem és:
Fomentar el respecte cap a l'alumne i el seu ritme d'aprenentatge, segons els seus estats d'ànim o necessitats educatives, per afrontar una determinada tasca o altre i afavorir la seva autonomia en la planificació i organització del seu treball escolar.
Un paper més actiu de l'infant perquè fent, s’aprèn. L’alumne esdevé el protagonista i disposa d'una participació molt activa en la regulació i desenvolupament del seu procés d’aprenentatge.
Un alumnat més motivat per aprendre i un augment significatiu de la seva autoestima, ja que les activitats proposades estan orientades a promoure la manipulació, jocs didàctics, verbalització, relació amb coneixements ja apresos, continguts vinculats a fets i esdeveniments de la vida quotidiana, connexió amb els seus interessos...
Personalització dels aprenentatges a les necessitats de l'alumnat i les seves capacitats individuals sense perdre de vista la seva integració i interacció amb els membres del grup classe del qual forma part.
Interdisciplinarietat de les activitats proposades i ús funcional dels continguts lingüístics i matemàtics treballs a l'aula.
Una interacció més activa entre mestre /alumne i alumne/alumne, la qual cosa fomenta la idea de pertinença i confiança.
Un infant com a protagonista del seu procés aprenentatge a través de l'autoavaluació i la coavaluació i l'ús de la rúbrica en paper i digital.
Dins l'àmbit digital, apoderem a l’alumne en la gestió del seu aprenentatge, autoregulant-se i adquirint autonomia en la cerca d'informació i el desenvolupament de tasques a través d'eines EVA com és el Classroom, CoRubrics, etc.
Aquesta proposta de treball s'introdueix a l'etapa d'educació infantil a partir del 2n semestre d'i3 i, en tractar-se d'una proposta viva i singular, s'adapta a les necessitats d'aprenentatge de cada nivell educatiu tant pel que fa a la presentació com les propostes de treball proposades, però totes elles comparteixen elements estructurals i organitzatius idèntics al llarg de tota l'escolaritat per tal de donar sentit a una línia de treball de centre.