A l’Escola Trentapasses entenem l’educació com un procés comunicatiu imprescindible per al desenvolupament dels infants i, a l'hora, un dels mitjans més importants de construcció social i cultural.
Per això la nostra metodologia es basa en la pedagogia de l’acció, del fet de aprendre fent, de manera que el mateix infant es transforma en ple protagonista del seu procés d’aprenentatge. El diàleg, el treball en petit grup o l’activitat manipulativa són els trets metodològics més destacables del nostre projecte educatiu.
Els principis pedagògics que regeixen el nostre mètode de treball són:
Activitat i participació de l’alumne perquè fent s’aprèn. L’alumne ha de ser el protagonista i participar en el seu procés d’aprenentatge.
Motivació i autoestima: Cal motivar a l’alumnat i estimular l’autoestima. Les activitats han de promoure la manipulació d’objectes, joc, verbalització, relació amb coneixements ja apresos, relació amb la vida quotidiana, connexió amb els seus interessos.
Aprenentatge significatiu: connexió entre què ja se sap i el què s’ha d’aprendre.
Personalització de l’aprenentatge a les necessitats dels alumnes i les seves capacitats individuals.
Interdisciplinarietat de les activitats.
Interacció mestre /alumne i alumne/alumne, fomentant la idea de pertinença al grup.
Gradualitat i progressió dels aprenentatges donant seguretat a l’alumne.
Disseny Universal de l'Aprenentatge: oferim oportunitats d’ensenyament-aprenentatge reals. Per aconseguir aquest propòsit oferim diversitat en les opcions de participació, acció i amb expectatives d’èxit per a tothom amb un disseny que hi doni resposta.
A la nostra escola, ens basem principalment en els Plans d'Aprenentatge com a metodologia educativa. Les activitats proposades parteixen dels principis del Disseny Universal de l'Aprenentatge (DUA), i prenent com a punt de partida la idea de: "El que és essencial per a alguns és bo per a tots i totes" assegurant així que totes les activitats d'aprenentatge que es plantegen dins l'aula siguin accessibles per a tots els alumnes. Això implica que sempre vetllem pel disseny d'adaptacions metodològiques individuals necessàries perquè cada alumne pugui assolir el màxim desenvolupament del seu propi procés d'aprenentatge.
Vetllem perquè tota proposta de treball sorgeixi d’un repte, pregunta, proposta... que sigui propera i significativa per l’infant, cercant noves vies de Motivació i Compromís dels infants davant del seu procés d'aprenentatge.
En el disseny de les diferents activitats d'aprenentatge intentem copsar diferents vies d’accés a la informació:
Presentació i descripció de les activitats acompanyada d’un picto representatiu.
Les paraules clau de la instrucció de les tasques va en un color diferent per poder fer una lectura ràpida del que es demana.
Definició una única de cada tipologia d’activitat. Això fa més accessibles les activitats per tots els infants.
Creació de productes finals en el qual l’infant pot representar quina ha estat la resposta o deducció que ha obtingut un cop finalitzat les diferents propostes de treball a l'aula. Vetllem perquè aquesta representació no sigui una proposta tancada. Cada alumne, dintre d'un marc didàctic, pot mostrar la seva conclusió utilitzant el recurs o suports que li siguin més propers i significatius.